11 oktober 2014

Sund ekonomi med ordentligt sparande

Tänkte vara så tråkigt och dra igång en serie poster med tips till att leva mer ekonomiskt och hushålla med sina resurser. Finns mängder med artiklar skrivna om detta men jag lovar att jag inte kommer efterlikna någon av dem. Man kan säga att posterna mer blir som en redogörelse med tips och tricks på saker jag och min sambo gör för att få det bättre ställt ekonomiskt. Och jag utlovar att det kommer innehålla en del tips som dom inte tar upp i de vanliga ”10 sätt till bättre […]

0
Publicerat av:
BORNER

Tänkte vara så tråkigt och dra igång en serie poster med tips till att leva mer ekonomiskt och hushålla med sina resurser. Finns mängder med artiklar skrivna om detta men jag lovar att jag inte kommer efterlikna någon av dem. Man kan säga att posterna mer blir som en redogörelse med tips och tricks på saker jag och min sambo gör för att få det bättre ställt ekonomiskt. Och jag utlovar att det kommer innehålla en del tips som dom inte tar upp i de vanliga ”10 sätt till bättre ekonomi” artiklarna.

I dagsläget tjänar både jag och min sambo 26 000 kr var före skatt.

Jag kan teoretiskt spara cirka 9 200 kr i månaden. Det förutsätter att jag inte gör några övriga inköp vilket det dock brukar bli. Men ser man på min ekonomin som ett företag så har jag en bruttomarginal på nästan 50 % av nettolönen. Tilläggas bör att den i verkligheten är ännu högre då ränteavdrag på bolånen och reseavdrag kan göras med ett antal tusenlappar per år.

Och trots en bruttomarginal på 50 % så lever jag i en 140 kvm villa i en stockholmsförort, sparar undan 1 500 kr varje månad att resa för samt avsätter 1 500 kr per månad till en husbuffert för oväntade utgifter, reparationer mm. Vi åker utomlands minst 2 ggr per år i snitt, vi betalar tv-licens, vi äter god mat, dricker vin på helgerna och går mycket på bio, teater och stand-up i Stockholm. Dessutom amorterar jag i snitt 700 kr i månaden till CSN.

Sambons månadsbudget ser snarlik ut som min men den tyngs ner en del av en lite större post för shopping. En fördel vi dock har jämfört med många andra par är att vi, iaf i skrivande stund inte har några barn.

Så, där har ni förutsättningarna och inom kort kommer första tipset som ska handla om det viktigaste av allt för att förbättra sin ekonomi: en sund livsinställning och ett långsiktigt perspektiv i synen på pengar.