11 oktober 2014

Spara undan pengar till en buffert (sparkonto)

Snubblade över ett förslag från Folkpartiet om att uppmuntra vuxna människor att spara undan pengar till en buffert. Gillar den här idén skarpt. Samtidigt är det en skrämmande tanke om undersökningen stämmer som artikeln hänvisar till, att drygt 1/3 av alla myndiga svenskar har mindre än 10 000 kr i sparkapital. Tror tyvärr det kan stämma ganska bra, i alla fall om jag rannsakar bland människor i min bekantskapskrets. I och för sig är merparten av dessa mellan 20-25 år men jag tror inte många har ett ekonomiskt perspektiv längre […]

0
Publicerat av:
BORNER

Snubblade över ett förslag från Folkpartiet om att uppmuntra vuxna människor att spara undan pengar till en buffert. Gillar den här idén skarpt. Samtidigt är det en skrämmande tanke om undersökningen stämmer som artikeln hänvisar till, att drygt 1/3 av alla myndiga svenskar har mindre än 10 000 kr i sparkapital. Tror tyvärr det kan stämma ganska bra, i alla fall om jag rannsakar bland människor i min bekantskapskrets. I och för sig är merparten av dessa mellan 20-25 år men jag tror inte många har ett ekonomiskt perspektiv längre än en månad eller kanske ett halvår på sin höjd.

Som jag uppfattar förslaget så ska alltså de första 6 000 kr under ”inkomst av kapital” vara skattefria. Detta förslag i kombination med ett investeringssparkonto skulle alltså leda till betydande skattevinster för oss småsparare! Precis enligt syftet. Även för mig som inte har någon nämnvärt stor portfölj skulle det betyda åtminstone ett par extra tusenlappar per år. Jag tror stenhårt på att staten spelar en viktig roll i att styra människors beteende. Uppmuntrar man människor att låna pengar genom ränteavdrag så lånar människor mer pengar. Ränteavdraget är en skattesubvention jag är mycket tveksam till. Ett avdrag som går tvärt emot vad ekonomiskt tänkande heter och snarare uppmuntrar folk att bo dyrare än man egentligen har råd med. Ska tilläggas att jag själv skulle förlora åtskilliga tusenlappar per år om avdraget försvann.

Men med detta förslag så blir det verkligen fördelaktigt att tänka sunt ekonomiskt. Men säkerligen går det lite i motsättning mot hur den idealiske medborgaren bör vara ur statens synvinkel. Statens bild av en sådan är väl snarare en som jobbar och tjänar pengar men som samtidigt spenderar alla dessa och på så sätt håller ”hjulen i rullning”.

Men jag gillar intentionerna. Hoppas det sätter igång en diskussion även bland övriga partier.