Om motivation och vilja

Post navigation

”Vill man inget så kan man inget!” Brukar jag säga när jag är lite hård i orden mot människor. Jag skulle kunna förkorta hela inlägget till den meningen, vill man inget, kan man inget. Det är så.

Men nu så ska jag hjälpa dig att förstå dig på viljan och försöka lära dig att skaffa den. Hur många gånger har du inte hört frågan ”Vad vill du jobba med?” och känt ”Jag vet inte vad jag vill”

Komma på vad man vill, människans fria vilja grundar sig mycket i individens intressen och hobbies. Om du nu ska komma på vad du vill göra med ditt liv så är det inte så hemskt som du tror, tvärtom så är det roligt när man väl kommer på det, då viljan grundar sig i sina egna begär och intressen. Följ dina drömmar, följ ditt hjärta och följ dina intressen. Satsa på det du är intresserad av! Har du något intresse du brinner för? Bra! se till att hitta ett sätt försörja dig på det och din kunskap kring det. Jag vet att dem flesta åtminstonde har något här i livet dom är intresserad av och tycker är kul? Gör det då, men hitta sätt att tjäna pengar på det.

Ja! Det går att tjäna pengar på mer eller mindre allt, man måste inte ha ett tråkigt jobb hela livet man kan faktiskt jobba med det som man älskar. Men! du kanske inte får jobba med du älskar från början, som jag har sagt innan så måste alla börja någonstans. En stark viljekraft kan vara att jobba några år med något som kanske inte är så jätteroligt, bara för att spara pengar till att kunna satsa på det som man verkligen vill. På samma sätt jobba med något för att samtidigt kunna studera och plugga till något på sidan av som man verkligen vill göra.

Så när någon frågar dig nästa gång ”Vad vill du jobba med?” Ta det inte så allvarligt, tänk att du så klart vill göra det som du tycker om men kan jobba med lite vad som helst fram tills dess.

Viljelöshet? Ja, om man lider av depression och andra psykiska problem så kan man faktiskt hamna i ett psykiskt tillstånd som heter just viljelöshet (orkeslöshet, utmattningssyndrom). Att sakna motivation och att vara viljelös är inte så olika varandra. Med andra ord, om du jobbar med din motivation, följt av att sätta upp mål, jobba på din tro & ditt hopp. För att sedan försöka på det som gör dig glad och lycklig så tror jag ganska bestämt att du också kommer hitta viljan plus allt där till, även om du nu sitter helt viljelös (hjälplös).