Oberoende jämförelser av mikrolån online

Hitta de bästa smslånen, med eller utan UC. Jämför billigaste alternativen till billån eller privatlån.

Smslån existerar för att de ibland är precis vad folk behöver. Billiga mobillån är inte lätta att hitta, men många sajter ställer idag de bästa lånen mot varandra.

På jämförelsesajter får du oberoende information om lån som inte är reklamtexter eller klippt från pressmeddelanden. Dessa rekommendationer är ärliga och rakt på sak – ingen av dessa skribenterna är i regel påverkade av aktörerna.
Ett vanligt mål är att ge sanningsenliga insikter om webbaserade långivare, och ge konsumenten en chans att avgöra vad som fungerar bäst för dem. Branschen har avancerade motorer för jämförelser av lån, komplett med länkar till webbplatserna så att läsaren kan göra egen research och jämföra själva.

Generellt värdesätter jämförelsesajter faktorer som valfri återbetalningsdag (så du kan välja att betala tillbaka vid löning, vilket reducerar räntekostnader), snabbt lån (gärna få pengarna samma dag), inga dolda avgifter (alla kostnader ska redovisas klart och tydligt), osynlig kreditupplysning (egen kreditprövning, utan UC. Många snabblån hos UC kan bli problem om man vill skaffa kreditkort), samt enkelt att låna (tydlig hemsida och att det finns möjlighet att ringa till kundtjänst).

”Billiga mikrolån utan UC – är det möjligt?”

Så kallade snabblån består av en liten summa pengar, lånade under en relativt kort period. De används ofta av konsumenter för att täcka ekonomiska underskott de kan ha under en viss period, tills de får sin nästa lön eller dylikt. Snabblån är tyvärr aldrig billigare än större privatlån sett till räntan, däremot finns det förstås vissa snabblån som är billigare än andra snabblån. Dessutom finns det långivare som erbjuder räntefria lån för nya kunder, vilken innebär att om du lånar 3000 kr av dem för första gången så betalar du tillbaka 3000 kr när perioden löpt ut. I andra fall betalar man tillbaka något mer än det man lånat på grund av räntan.

UC, Upplysningscentralen, är en tjänst som många långivare använder – men långt ifrån alla. Det finns idag ett flertal långivare som använder andra liknande tjänster än just UC. Valet av UC eller annan part påverkar lyckligtvis inte priset för dig som lånar.

Varje långivare brukar i regel redovisa på sin sajt om de använder UC eller annan tjänst kreditupplysning.

Nya lån utan säkerhet

Den typ av lån som kallas blancolån, mikrolån, snabblån eller liknande sker alltid utan krav på att du som låntagare ska lämna något i säkerhet.

Att låna med säkerhet kan innebära att man ger långivaren rätten att överta en resurs som t ex en bostad, mark eller en bil. Blancolån och sms-lån får man alltså utan säkerhet, och därmed slipper du pantsätta dina ägodelar. Detta är möjligt på grund av att mobillån är så små (vanligen 1000-10 0000 kr), och då behöver man inte lämna säkerhet. Däremot väldigt stora privatlån i till exempel miljonklassen beviljas aldrig utan säkerhet, utan det är då man behöver använda sina befintliga tillgångar som banken eller långivaren kan beslagta om man inte betalar tillbaka lånet inom den period man kommit överens om.

”Lånebesked på helger, dygnet runt?”

Efterfrågan på snabba lånebesked är stort. Tillgängligheten och öppettider varierar dock stort från bolag till bolag. För att vara säker på vad som gäller är det bästa att läsa på respektive bolags hemsida om de har öppettider som sträcker sig över helger eller har service dygnet runt. Viktigt att komma ihåg är att själva lånet inte kan ges dygnet runt. Vad gäller utbetalningar på helger, så beror det på vilken bank du har och vilka banker långivaren använder.

Vad som däremot i regel brukar gå snabbt, samt kan gå att få på kvällar och helger är ett lånebesked. Det innebär att långivaren tar hand om din ansökning och gör en bedömning väldigt snabbt. Får du ett Ja är det bara att vänta på att pengarna betalas ut, och får du ett Nej kan du snabbt gå vidare till en annan långivare och prova där.

Låna inte mer än du behöver

Smslån (s. k. snabblån eller blancolån) kan hjälpa till att överbrygga klyftan mellan lönerna eller andra inkomster, så att du kan ta hand om livets akuta kostnader. Men kom ihåg att aldrig låna mer än du behöver, och alltid betala tillbaka i tid.