11 oktober 2014

Lönekompensering och diverse smånyheter

Jag har fått en ny kvartalsbonus ifrån jobbet. Denna gång blev det cirka 4 800 kr efter skatt. Sambon och jag har ingen gemensam ekonomi utan mina pengar förblir mina pengar. Däremot försöker vi betala lika stor procent av lönen för att täcka våra gemensamma kostnader. Och eftersom jag numera tjänar cirka 3 000 kr mer så betalar jag också 1 000 kr mer till våra gemensamma kostnader. I dagsläget avsätter vi båda 31 % av våra bruttolöner för gemensamma kostnader. Och vi har därför bestämt att varje gång jag […]

0
Publicerat av:
BORNER

Jag har fått en ny kvartalsbonus ifrån jobbet. Denna gång blev det cirka 4 800 kr efter skatt.

Sambon och jag har ingen gemensam ekonomi utan mina pengar förblir mina pengar. Däremot försöker vi betala lika stor procent av lönen för att täcka våra gemensamma kostnader. Och eftersom jag numera tjänar cirka 3 000 kr mer så betalar jag också 1 000 kr mer till våra gemensamma kostnader.

I dagsläget avsätter vi båda 31 % av våra bruttolöner för gemensamma kostnader. Och vi har därför bestämt att varje gång jag får en bonus så betalar jag även 31 % av den till ett av våra gemensamma konton. En bonus på 4 800 kr förvandlas alltså efter skatter och utjämning till 1 700 kr som går till mitt eget sparande.

Men 1 700 kr är ändå väldigt välkommet i dagsläget nu när jag haft spenderarbyxorna på mig långa delar av semestern.

Och nu till något annat

I och med vårt pågående fastighetsköp i Spanien så skulle egentligen min balansräkning se annorlunda ut för denna månad men jag väljer att redovisa detta när köpet är helt genomfört, alla pengar är överförda och alla papper påskrivna. Från att ha legat med ett stadigt månadssparande på 5 000 kr kan det tänkas att denna siffra blir lägre de kommande månaderna beroende på hur det går att få igång uthyrningsverksamheten med lägenheten.

Jag hoppas många haft ett trevligt valborgsfirande, gärna med några Sofiero eller Kopparbergs cider inblandade. Sofiero är ett väldigt gott öl för övrigt. Själv har jag spenderat de senaste dagarna inlåst för att snickra ihop en ny webbsida för uthyrningen.

I månaden släppte Betsson sin första kvartalsrapport. Intäkterna ökar men vinsten per aktie sjunker. Betsson är ett fint bolag att vara aktieägare i men utan den fina organiska tillväxt man en gång haft. Men bolaget är trots detta lågt värderat.

Under månaden har jag passat på att höja min lön med ca 2 500 kr. Väldigt välkommet med tanke på vår spanieninvestering.

Jag och sambon har även bråkat en del med Trustbuddy, hon mer än jag. Detta i samband med att vi skulle ta ut pengar till handpenningen. Då vi haft pengarna utlånade till andra länder behövde man fylla i BIC och IBAN nummer för att få ut pengarna. Sagt och gjort men inga pengar på kontot nästföljande arbetsdagar. Sedan får sambon ett mejl om att hennes pengar av misstag blivit överförda till fel konto (japp, så står det i mejlet). Ett misstag av oss tänkte vi men nej, vi hade fyllt i exakt rätt kontoinformation. Detta gjorde mig lite skärrad så några fler trustbuddy-insättningar blir det nog inte den närmsta tiden. Till Trustbuddys försvar ska tilläggas att jag själv fick ut mina 90 % på två dagar. Men sambon har på snart två veckor inte fått ut en krona, skamligt.

Nästa månadsbokslut kommer balansräkningen se helt annorlunda ut mot denna månad. I samband med spanieninvesteringen passade vi på att byta bolånebank här i Sverige samt öka belåningsgraden på vårt radhus för att kunna ha en lägre belåningsgrad i Spanien. Trots att vårt svenska lån ökar med över 300 000 kr så blir räntekostnaden per månad lägre än innan tack vare att vi får så pass mycket bättre ränta. Tack Bättre bolån.

Vi har också tagit hit en mäklare som värderat upp vår bostad med 250 000 sek vilket också ökat låneutrymmet här. Om allt går som det ska kommer även vår spanska fastighet och vårt spanska lån ingå i balansräkningen nästa månad. Stora förändringar med andra ord.

Q1 2014 Bahnhof

  • Intäkter 118 Mkr (106), ökning med 11,3 %.
  • Rörelseresultat 13,8 Mkr (10,5), ökning med 31,4 %.
  • Vinstmarginal på 14,3 % (12,1) vilket ligger över prognosen för helåret.
  • Nettokundsintag på 5 077 kunder under första kvartalet.
  • Företagsdelen står för 54,6 Mkr av koncernens omsättning vilket motsvarar 46,2 %.

Rapporten var på nytt oerhört bra. Tillväxten är både stark och organisk och man har god konstnadskontroll. Prognosen för helåret om en vinst på 5,15 kr/aktie tillsammans med den fina organiska tillväxten motiverar enligt mig en högre aktiekurs än dagens.

Långtidsprognosen som kunnat hittats i delårsrapporterna nu i några år är ganska intressant. Där säger man att bolaget om 5 år skall omsätta 1 miljard med en rörelsemarginal om 12 %. Då denna text funnits iaf minst 1 år borde det inte längre vara 5 år kvar tills detta långsiktiga mål skall uppnås.