11 oktober 2014

Logik och disciplin

Phonera är ner nästan 40 % sen mitt köp. Och jag fortsätter envist att behålla dom i portföljen. Och jag köper inte på mig mer aktier i bolaget. Agerandet är helt förkastligt fel enligt mina egna ekonomiska principer, och säkert enligt många så kallade värdeinvesterares principer. Ja, jag anser mig själv vara en värdeinvesterare. Rent logiskt borde jag om jag inte längre tror på bolaget sälja det. Och tror jag fortfarande på bolaget borde jag praktiskt taget öppna plånboken på vid gavel och ösa ut pengar för nya Phonera-aktier. Eftersom […]

0
Publicerat av:
BORNER

Phonera är ner nästan 40 % sen mitt köp. Och jag fortsätter envist att behålla dom i portföljen. Och jag köper inte på mig mer aktier i bolaget. Agerandet är helt förkastligt fel enligt mina egna ekonomiska principer, och säkert enligt många så kallade värdeinvesterares principer. Ja, jag anser mig själv vara en värdeinvesterare.

Rent logiskt borde jag om jag inte längre tror på bolaget sälja det. Och tror jag fortfarande på bolaget borde jag praktiskt taget öppna plånboken på vid gavel och ösa ut pengar för nya Phonera-aktier. Eftersom jag uppenbarligen tyckte dom va köpvärda för ett år sedan med en kurs på 50 kr så borde dagens kurs i så fall vara fantastisk. Men jag har inte köpt fler aktier. Jag tror psykologin spelar mig ett stort spel i detta fall.

Och kanske har jag en fallenhet att gå emot min egen logik för att jag inte vill göra några minusaffärer. Och istället för att lämna skutan hänger jag envist kvar tills kursen är tillbaka på plus/minus noll för att sedan dra mig ur, bara för att kunna säga att jag iaf inte gick minus på affären. Är detta fallet så är det ett problem och något jag verkligen måste jobba med. Jag försöker själv vrida och vända på mitt agerande här. Jag tror ärligt att psykologin varit annorlunda om jag inte redan pyntat ut 50 000 kr i bolaget. Att nu skjuta till säg 20 000 till skulle kännas som att jag tar en stor risk då jag i så fall totalt skulle ha satsat 70 000 kr vilket jag inte gjort i något bolag hittills.

Samtidigt blir detta i sin tur ett konstigt resonemang då värdet på aktierna med 20 000 extra skulle bli cirka 50 000 kr. Samtidigt som mina Kopparbergsaktier är värda långt över 100 000 kr. Så även med 20 000 extra så skulle andelen i portföljen ändå ha lång bit kvar till den andel som Kopparbergs utgör. Vi får se vad jag beslutar mig för, är kluven vad gäller framtida investeringar. Dels är jag sugen på att investera antingen i Telia Sonera eller i Tele2. Dels följer jag ytterligare ett bolag som jag tror mycket på för en långsiktig investering. Och faktiskt så är Phonera också ett alternativ.

Vad jag än kommer fram till kan man nog lugnt konstatera att jag inte gjort mitt sista misstag eller min sista minusinvstering. Men min filosofi står fast, så länge man kan resonera om sina misstag och brister så har man en chans att lära sig något av dem för att kunna undvika att göra samma misstag i framtiden.