Sunda, enkla lån med låga räntor

Hållbara små lån för investeringar i aktier, för ekonomisk stabilitet, eller oförglömliga upplevelser

Borner™ gör en 100% oberoende jämförelse • Sidan innehåller reklam via annonslänkar • Placeringen baseras på lägsta effektiva ränta

HUR MYCKET?

Låna pengar med låg ränta

Hur mycket vill du låna?
Upp till 30000
Hur länge?
Upp till 24 månader

Hur mycket vill du låna?
Upp till 10000
Hur länge?
Upp till 6 månader

Hur mycket vill du låna?
Upp till 10000
Hur länge?
Upp till 12 månader

Hur mycket vill du låna?
Upp till 10000
Hur länge?
Upp till 2
Det här är högkostnadskrediter. Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.

Låna pengar - att tänka på

Om regler, UC och betalningsanmärkningar

Vanliga regler för smålån

Åldersgränsen ligger oftast på 18-20 år

Du kan bevisa att du har en inkomst

Du är folkbokförd i Sverige

Lån existerar för att de ibland är precis vad folk behöver. Billig ränta är inte lätt att hitta, men vi ställer de bästa lånen mot varandra för att ge dig lägsta räntan.

Låna inte mer än du behöver

Smålån (s. k. konsumtionslån eller blancolån) kan hjälpa till att överbrygga klyftan mellan lönerna eller andra inkomster, så att du kan ta hand om livets akuta kostnader. Små privatlån kan även användas för att få ihop det sista i en kontantinsats till en bostad, aktieinvesteringar eller en resa. Men kom ihåg att aldrig låna mer än du behöver, och alltid betala tillbaka i tid.

Vanliga frågor

Får jag göra vad jag vill med pengarna?
Ja det är bara du som kan avgöra vad som är viktigt att lägga pengar på för dig, och ingen kan spåra vad pengarna används till.
Hur får jag pengarna?
Pengarna sätts in på det bankkonto som du anger i samband med lånet. Är bankkontot kopplat till ett kontokort eller kreditkort så kan du använda dessa för att betala dina utgifter.
Hur snabbt kommer pengarna in?
Om din ansökan blir godkänd överförs pengarna vanligen samma dag eller dagen efter (vardagar). Under helger kommer pengarna generellt sett på måndagen, men vissa betalar betalar ut även på helger och röda dagar.
Kan man låna även med betalningsanmärkningar?
Vissa långivare godkänner lån trots betalningsanmärkningar. Dessa brukar ofta ha högre krav på dig som lånar, till exempel att du behöver ha en högre inkomst än den gräns som gäller för folk utan betalningsanmärkningar.
Kan man låna pengar utan kreditupplysning?
Det finns bolag som inte gör sin kreditupplysning via UC (Upplysningscentralen), utan via andra aktörer. Men någon form av kreditupplysning görs alltid, då långivare behöver ta reda på personens ekonomiska situation.
Får man låna pengar utan UC?
Ja, UC (Upplysningscentralen) är en utbredd tjänst som bland annat ägs av Swedbank, SEB, Nordea och Handelsbanken. Det finns dock många svenska långivare som väljer andra tjänster än just UC.

Låna Smart

Enkla, små lån - på ett tryggt och säkert sätt

service_1

Betalningsanmärkningar?

Betalningsanmärkningar kan vara problematiskt, men det finns idag ett flertal långivare som godkänner smålån, trots betalningsanmärkningar.

service_2

Låna pengar till vad du vill

Långivare har inga synpunkter på hur du använder pengarna från ditt konsumtionslån, och kan inte spåras. När du lånat blir pengarna dina.

service_3

Pengarna till ditt konto/kort

Vid din låneansökan uppger du bankkontot du vill ha pengarna till. Har ett du kontokort eller kreditkort kopplat kan du såklart använda det.

service_4

Lånebesked direkt

De allra flesta bolagen inom lånebranschen utvärderar ansökande och ger ett besked så fort de får möjlighet.

service_5

Låna utomlands?

Digitala smålån är ett praktiskt sätt att fylla på med pengar till ditt konto vid en akut situation utomlands.

service_6

Låna pengar tryggt

De aktörer som Borner valt ut är svenska, seriösa företag som ger ett pålitligt skydd av dina personuppgifter.

ANVÄNDARE VI HJÄLPT

0
0
0
0

Internetlån

”Billiga privatlån utan UC – är det möjligt?”

Så kallade privatlån eller konsumtionslån är lån som består av en liten summa pengar, lånade under en relativt kort period. De används ofta av konsumenter för att täcka ekonomiska underskott de kan ha under en viss period, tills de får sin nästa lön eller dylikt. Konsumtionslån är tyvärr aldrig billigare än större privatlån sett till räntan, däremot finns det förstås vissa smålån som är billigare än andra. Dessutom finns det långivare som erbjuder räntefria lån för nya kunder, vilken innebär att om du lånar 5000 kr av dem för första gången så betalar du tillbaka 5000 kr när perioden löpt ut. I andra fall betalar man tillbaka något mer än det man lånat på grund av räntan, t ex 5200 kr (där räntan blir 200 kr).

UC, Upplysningscentralen, är en tjänst som många långivare använder – men långt ifrån alla. Det finns idag ett flertal långivare som använder andra liknande tjänster än just UC. Valet av UC eller annan part påverkar lyckligtvis inte priset för dig som lånar.

Varje långivare brukar i regel redovisa på sin sajt om de använder UC eller annan tjänst kreditupplysning.

Nya lån utan säkerhet

Den typ av lån som kallas blancolån, mikrolån, smslån eller liknande sker alltid utan krav på att du som låntagare ska lämna något i säkerhet.

Att låna med säkerhet kan innebära att man ger långivaren rätten att överta en resurs som t ex en bostad, mark eller en bil. Blancolån och sms-lån får man alltså utan säkerhet, och därmed slipper du pantsätta dina ägodelar. Detta är möjligt på grund av att mobillån är så små (vanligen 1000-10 0000 kr), och då behöver man inte lämna säkerhet. Däremot väldigt stora privatlån i till exempel miljonklassen beviljas aldrig utan säkerhet, utan det är då man behöver använda sina befintliga tillgångar som banken eller långivaren kan beslagta om man inte betalar tillbaka lånet inom den period man kommit överens om.

Användningsområde för internetlån

Lån och andra krediter kan med fördel användas för att täcka upp för när något oväntat har inträffat. Kanske har du krockat med bilen eller så har kanske tvättmaskinen gått sönder?

Internetlån kan också användas för att kunna köpa biljetter för att se sin favoritartist uppträda eller för att unna sig något lyxigt.

Något som är viktigt att poängtera är dock att internetlån oftast kan få allvarliga effekter på din privatekonomi om lånen inte återbetalas i tid. Dels är sms lån kostsamma i sig (de har ofta höga räntekostnader) dels har de ofta även dyra förseningsavgifter.

Skall du ta ett internetlån så tänk gärna igenom beslutet ett par gånger extra och se till så att du kan betala tillbaka lånet i tid!

Info om Mikrolån

Mikrolån ger dig möjlighet att hastigt och smidigt låna små summor pengar via din dator eller mobiltelefon.

Dessa lån kallas även bland annat smslån, snabblån och mikrokredit.

Alla hamnar någon gång i en situation där pengarna inte riktigt räcker till och då är det bra att möjligheten att nyttja mikrolån finns. Exempelvis kan bilen eller mobiltelefonen behöva repareras – eller så har något annat oförutsett skett.

Här på Borner kan du snabbt och enkelt få en överblick över vad de olika långivarna erbjuder. Titt som tätt har olika långivare ett betydligt bättre erbjudande än sina konkurrenter vilket gör att du kan spara viktiga slantar. Till exempel kan du hitta gratis lån, gratis smslån samt billiga lån här på vår sajt.

Med gratis lån menar vi lån där du inte betalar några avgifter eller räntor – givetvis skall dock lånesumman betalas tillbaka till långivaren vid låneperiodens slut.

Bra att veta om Snabblån

Korta, små lån kallas ofta för snabblån. Dessa lån kan även kallas mikrolån, sms lån med mera. Dessa lån låter dig låna små summor pengar via din mobiltelefon eller dator. I de flesta fallen ställer långivarna låga krav på dig som låntagare och de undrar inte vad du ska använda pengarna till.

Oftast är lånetiden på 30 dagar och lånebeloppet mellan 1000 – 5000 kronor. Normalt sett får du ditt lån utbetalat samma dag eller dagen efter, lite beroende på när du ansökte om ditt lån.

Det finns flera bra användningsområden för snabblån, exempelvis kan det behövas vid oväntade händelser som kräver plötsliga utgifter. Det kan även vara behövligt med lite extra lyx i vardagen då och då.

Många ger vi en överblick på de många snabblånen på marknaden, vilket gör det smidigt att välja det som passar dig bäst. Ibland kan det skilja mycket pengar mellan de olika långivarnas snabblån så det är viktigt att kolla upp vilka alternativ som finns.

Smslån – det här bör du känna till

Ibland behöver man få tag på pengar för att klara sista dagarna innan lönen kommer. Exempelvis kanske en räkning blivit dyrare än förväntat eller så har kanske bilen gått sönder. Det finns många oväntade händelser som kan kräva ett kortsiktigt lån.

Om något oförutsett inträffar så är det smidigt att ta ett sms lån direkt.

Det behöver heller inte enbart vara så att något oförutsett har hänt för att ett lån skall behövas, utan det är även vanligt att lån tas för att man till exempel skall kunna unna sig något speciellt, som till exempel en klocka, ett spabesök eller liknande.

Ett smslån brukar vara mellan 1 000 – 5 000 kronor vilket i många fall ofta räcker till att täcka de kostnader du behöver att ta ett lån för.

Här på Borner har vi sammanställt ett utbud av olika långivare så att du smidigt och enkelt kan se vilket smslån eller privatlån som passar dig bäst.

Utbetalningstiden skiljer sig mellan olika lånegivare och ifall du behöver ett sms lån direkt så rekommenderar vi dig att läsa recensionerna för långivarna eller göra en prisjämförelse.

Sms lån direkt

Olika typer av konsumtionslån

Det finns många olika namn på de olika typerna av konsumtionslån, men de kan i princip delas in i fem typer:

Inom dessa fem kategorier finns ett stort utbud av olika lån som kostar olika mycket. Oavsett vilken form av lån som du vill ha, bör du tänka efter vad det är du förbinder sig till. Den årliga kostnaden i procent (effektiva räntan) kan nämligen variera mycket och om du inte undersöker alternativen som finns på marknaden, kan det sluta med att du betalar alldeles för mycket för ditt lån.

Det är också lite olika om du behöver någon säkerhet för att ta lånet eller ej. En del lån kräver säkerhet i bostaden, bilen eller en garanti – medan andra lån inte kräver någon säkerhet alls.

De olika lånetyperna kan också kombineras, så att man t.ex. köper en TV och samtidigt också får pengar i handen.

Kontantlån – vad är det?

Kontantlån är, som namnet antyder, ett lån som man får utbetalt i kontanter. I motsats till ett kreditköp, så är det inget krav att de lånade pengarna ska användas för ett visst syfte.

Ett kontantlån är ett konsumtionslån där man inte behöver redovisa vad pengarna ska användas till. Det finns många långivare som erbjuder kontantlån. Det är inte bara banker och kreditinstitut som erbjuder dessa konsumtionslån, utan även butiker och finansbolag. En del företag erbjuder både kreditlån för köp av varor i den egna butiken och kontantlån där pengarna kan användas till något helt annat.

T.ex. erbjuder företag möjligheten att finansiera köpet av deras produkter, samtidigt som de erbjuder kontantlån. Lånetiden varierar mellan 24 månader och 60 månader.

En del kontantlån kan beviljas trots betalningsanmärkningar, medan andra kräver säkerhet (t.ex. bilen). En del lån kan beviljas om det finns en borgensman, d.v.s. en annan person som är betalningsskyldig tillsammans med låntagaren.

Om lånebranschen

Utlåningsbranschen är full av förvirrande prissättning, överraskande avgifter och hårda krav på återbetalning.

Men många startups är inte som de traditionella lånefirmorna. Dessa har i regel som uttalat uppdrag att hjälpa hårt arbetande människor att uppfylla sitt ekonomiska ansvar med pålitlig kredit, som värnar om tydlig information och värdeskapande verktyg.

Många är stolta över sin förmåga att hjälpa andra med deras lånebehov, och assistera dem och deras familjer. Medan många aktöres huvudtjänst är verktyg för små och korta lån, har de ofta också som mål att ge användare den bästa informationen de kan hitta. Startups försöker ofta förstå användarnas behov, och gör det till en prioritet att leverera det som man kan förvänta sig.

Detta fokus på användarens behov och önskemål gör att dessa webbplatser sticker ut framför gamla konkurrenter. Många förstår att användarna vill kunna få låneinformation snabbt, och vill använda toppmodern teknik för att göra valet av lån så snabbt och enkelt som möjligt.

Ta Internetlån

Vad är ett konsumtionslån?

Ett konsumtionslån är ett lån som du kan använda till vad du vill. Det kan vara drömbilen, drömresan, en platt-TV eller något helt annat. Det handlar alltså om pengar som du kan använda som du vill.

Konsumtionslån beviljas ofta snabbt och ses därför ibland som ett ”här och nu”-lån. Det gör att man får tillgång till pengarna direkt. Det enklaste sättet att få ett konsumtionslån är att låna pengarna via Internet. Ofta tar det inte mer än några minuter från att du har ansökt om lånet, tills du får besked om lånet beviljats eller ej. Dessutom behöver man ofta ingen säkerhet för dessa konsumtionslån via Internet.

Vem kan få ett konsumtionslån?

I stort sett alla människor kan låna pengar för konsumtion. Det finns massvis av möjligheter att få rimligt billiga lån för att finansiera köp av konsumentprodukter.

Personer som har betalningsanmärkningar har tidigare haft svårt att få ett lån beviljat, men idag har även personer med betalningsanmärkningar möjlighet att få ett konsumtionslån. Det är inte alla företag som lånar ut pengar till personer som har betalningsanmärkningar, men det blir allt fler som gör det. Det har skapat möjligheter för att hitta ett lån som passar just dig.

Det är lätt att ansöka om ett konsumtionslån. Det går att göra ansökan via Internet och det tar ofta inte mer än några minuter. En fördel med konsumtionslånet är man inte behöver gå till banken för att låna pengar och att det inte krävs någon säkerhet. Man slipper dessutom redogöra för vad pengarna ska användas till.

Regler för smslån

Låna pengar tryggt

De aktörer som vanligen väljs ut är svenska, seriösa företag som ger ett pålitligt skydd av dina personuppgifter.

Mobillån, utomlands?

Mobillån är ett mycket praktiskt sätt att fylla på med pengar till ditt konto vid en akut situation utomlands.

Lånebesked direkt

De allra flesta bolagen inom smslånebranschen utvärderar ansökande och ger ett besked så fort de får möjlighet.

Pengarna till ditt konto/kort

Vid din låneansökan uppger du bankkontot du vill ha pengarna till. Har ett kontokort eller kreditkort kopplat kan du såklart använda det.

Låna pengar till vad du vill

Långivare har ingen möjlighet att spåra hur de lånade pengarna används. Vid tillfället du lånar pengarna blir de dina.

Betalningsanmärkningar?

Betalningsanmärkningar kan vara problematiskt, men det finns idag ett flertal långivare som godkänner smålån, trots att låntagaren har betalningsanmärkningar.

Trender i Sverige och Norden

Antalet svenskar som tar konsumtionslån har ökat kraftigt under de senaste åren. Det handlar främst om lån som tas i butiker och varuhus för diverse konsumentprodukter, t.ex. lån till en TV eller tvättmaskin. Dessa lån, kan i motsats till banklån, tecknas direkt i butiken när man är ute och handlar och online. Det lockar många – även om dessa lån ofta är dyrare än ett banklån.

Det går ofta fort att få lånet, det krävs ingen säkerhet och man kan ta med sig varan hem samma dag.

En undersökning i Danmark visade att konsumtionslån, som ibland kallas snabblån, ökade med nästan 24% under föregående år till 9 miljarder danska kronor. Dessa lån utgjorde nästan hälften av danskarnas totala konsumtionslån som var 19 miljarder danska kronor.

På andraplats i snabblånekategorin ligger kontokorten. Under det senaste året så uppgick dessa lån till knappt 7 miljarder danska kronor, följt av diverse lån med säkerhet (t.ex. bostaden eller bilen) på 3,3 miljarder danska kronor. I Sverige ser vi samma trender.

Se upp för dyra konsumtionslån

Marknaden för konsumtionslån är enorm. Det finns ett myller av långivare och lånemöjligheter för den som vill låna pengar för konsumtion. Men innan man hastar iväg och tar ett lån, måste man undersöka marknaden ordentligt annars kan lånet bli mycket dyrt. En undersökning visade att endast en minoritet av låntagarna undersöker vilka alternativ som finns, innan de tar ett lån. Det var faktiskt endast en fjärdedel som hade undersökt vilka alternativ som fanns, innan man tog lånet.

Undersökningen visade också att ca 70 % av de tillfrågade inte visste hur hög den årliga kostnaden för lånet var (den effektiva räntan). Det innebär att dessa konsumenter inte vet vad de har för lån och därmed inte förstår vad slutkostnaden för lånet blir. Om man inte har klart för sig hur hög den årliga kostnaden för lånet är, så är det lätt att man får ett lån som är onödigt dyrt. Man bör därför förstå vilka alternativ som finns på marknaden innan man tar ett konsumtionslån – annars kan det bli en mycket dyr affär.

Större konkurrens på konsumtionslån i framtiden

Det blir allt populärare med konsumtionslån för att finansiera olika typer av konsumentprodukter. Det finns massvis av lån och det kan vara svårt att få en överblick över alla olika räntesatser och typer av lån. Om man ser till lånemarknaden i Europa generellt, så har det hittills varit stora skillnader i kostnaden för olika lån. Lånekostnaderna kan variera med upp till 6 % mellan olika länder.

Men nu ser det ljusare ut för låntagare i Europa. Europaparlamentet har nämligen just antagit en ny lag om konsumentkrediter. Det innebär att fördelarna med EU:s inre marknad nu också gäller för detaljhandelns tjänster.

Lagen påverkar lånemarknaden, eftersom man nu som konsument kan leta efter det bästa lånet bland alla kreditinstitut som finns i hela Europa. Konkurrensen blir därför större för långivarna i Sverige, eftersom de nu måste konkurrera med andra långivare i Europa.

Utöver den ökade konkurrensen på lånemarknaden, så innebär lagen att all reklam för lån och krediter ska innehålla samma information i hela Europa. Som konsument får man dessutom 14 dagars ångerrätt på lånet, vilket innebär att konsumenten har möjlighet att ångra sig om han/hon tycker att han/hon tog ett överilat beslut.

Billån – fast eller rörlig ränta?

När du tar ett billån måste du välja om du vill ha ett lån med fast eller rörlig ränta. Det kan ibland vara lite svårt att veta vad som är bäst i din situation, men om du tänker efter innan du tar lånet, är chansen större att du fattar rätt beslut. Med en fast ränta betalar du ett på förhand bestämt belopp. Om du väljer fast ränta så kan inte räntan plötsligt ändras. Fast ränta är att föredra om du har en förhållandevis stram ekonomi och inte vill bli överraskad av en eventuell räntehöjning. Tänk dock på att om du väljer ett lån med fast ränta, så är räntesatsen oftast högre än om du väljer ett lån med rörlig ränta. Ett lån med rörlig ränta är oftast billigast om billånets löptid är relativt kort. Om billånet är större och har lång löptid, är oftast en fast ränta den bästa lösningen.

Vad är skillnaden mellan olika billån?

Att hitta rätt billån kan ofta verka krångligt och svårt. Idag finns det många olika typer av lån, t.ex. billån, konsumtionslån, banklån eller andra typer av finansiering. Du vill självklart hitta det lån som uppfyller dina behov till lägsta möjliga kostnad. Vi rekommenderar att du undersöker vilka olika lånetyper och räntesatser som finns – innan du börjar leta efter drömbilen. På så sätt undgår du obehagliga överraskningar och utgifter som du inte räknat med. Här kan du hitta just det lån som passar dina behov och inte minst din plånbok. Vi har nämligen gjort det både enkelt och överskådligt att hitta rätt lån – oavsett om du tänkt köpa en ny bil eller vill låna pengar för konsumtion, resor, bostad eller något helt annat.

Vem erbjuder billån?

Idag finns det många olika sätt att finansiera ditt bilköp på. Möjligheten att ta billån, konsumtionslån eller få annan finansiering ökar varje år i och med att antalet låneföretag, butiker som finansierar köp och andra långivare blir fler och fler. Det har således blivit mycket enklare att få ett billigt – och inte minst enkelt lån under de senaste åren. På Internet hittar du massvis olika lånetyper som skiljer sig mycket från varandra. Det är därför en bra idé att undersöka vilka alternativ som finns på marknaden, innan du börjar leta efter din nya bil. Det är nämligen skillnad på om du lånar pengar för att finansiera din bil genom banken, kreditföretaget eller en annan långivare. Det är mycket du måste tänka på innan du ger dig ut och köper en bil. Men det behöver inte vara så komplicerat som det låter. Här finns en översikt över de bästa billånen. Vi har nämligen samlat ihop de bästa billånen som finns på Internet och gjort det lätt för dig att finna just det billån som uppfyller dina behov.

Vilka kostnader innebär ett billån?

När du lånar pengar till en bil, så kommer det alltid att finnas kostnader utöver det månatliga belopp som du ska betala. Om du lånar pengar hos ett finansbolag eller din bank, betalar du oftast en uppläggningsavgift för lånet. Denna avgift kan variera i storlek, men som regel ligger avgiften på ca 2 % av själva lånebeloppet. Dessutom tillkommer andra avgifter som avgifter till försäkringsbolag, faktureringavgifter etc., så det lönar sig att undersöka olika alternativ, så att man inte betalar onödiga avgifter. På den här sajten finns en översikt över de bästa och billigaste billånen och information och goda råd om vad du ska tänka på när du tar ett lån.

Varför ska jag välja ett billån?

Att hitta det billån som passar dina behov och inte minst din plånbok, kan vara lite av en djungel. Det är mycket som du måste tänka på innan du börjar leta efter drömbilen. Det är nämligen så att villkoren för billånen varierar otroligt mycket och det kan vara svårt att veta vilket lån man ska ta. Det gäller inte bara billån, utan även bolån, konsumtionslån eller andra lån. Borner är en webbsida som hjälper dig hitta ett lån som passar just dig. Vi har samlat ihop de bästa lånen och erbjudandena som finns på Internet. Det gör det mycket lättare att få en överblick över vilka lån som finns. Här får du information och goda råd om vad du ska tänka på innan du lånar pengar. Du hittar beskrivningar av låneföretagen och deras lånevillkor, kan räkna ut lånekostnaden med miniräknaren som finns på webbsidan, delta i diskussionsforum, skapa bloggar om lån och mycket mer.

Bästa billånet – 5 tips för ett bra lån

Var realistisk

Det finns ingen mening med att göra en budget som är orealistiskt. Du måste bedöma dina vanliga vanor och ta kostnaden i beaktande. Fråga dig själv hur realistiskt är det att ge upp utekvällar, takeaway mat och äta ute under hela lånets löptid. För att få en korrekt budget för dina återbetalningar av lånet måste du skriva ner alla dina utgifter inklusive hyra / lån, räkningar, mat, kläder, fester, gym-medlemskap och andra finansiella åtaganden. Du bör också överväga de extra kostnader som är förknippade med den nya bilen, inklusive bränsle till bilen, bilförsäkring och underhåll och i synnerhet återbetalning av lånet.

Prioritera dina behov

Medan du bedömer dina utgifter måste du prioriteringar vad du anser är viktigt. Även grundläggande verktyg och boendekostnaderna är väsentliga, kan du skära ned på att äta ute på en eller två gånger i månaden istället för varje vecka? Detta skulle kunna spara en hel del pengar utan att gå miste om dina godsaker.

Planera för besparingar

De flesta människor struntar i besparingar i månadsbudgeten. Att spara tio procent av sin inkomst kan ge en fin säkerhetsbuffert för oväntade kostnader såsom reparationsräkningar eller andra oväntade räkningar. Det kan vara en bra idé att sätta en liten mängd undan varje månad för att spara i ett annat bankkonto som inte är så praktiskt att komma åt.

Se över och granska regelbundet

Din budget ska skrivas ned eller hållas på din dator så att du regelbundet kan se över och granska detaljerna. Du kan jämföra din budget med dina kontoutdrag och faktiska utgifter för att se till att det fortfarande är korrekt och relevant.

Låna pengar hos en seriös aktör

Många människor väljer helt enkelt den första långivaren, men det kan vara en bra idé att använda ett verktyg för att hitta rätt. Det kommer att ge information som behövs för att fatta ett välgrundat beslut om huruvida affären faktiskt är det bästa alternativet. Om din budget är särskilt restriktiv, kan du välja en lägre månatliga återbetalning genom att köra ditt lån på en längre sikt. Detta kan minska månadskostnaden men du kommer att betala en större total mängd på grund av ytterligare räntekostnader. Detta gör det viktigt att få ett bra pris, för att minimera kostnaderna för billånet.

Mikrolån

Bolån – fast eller rörlig ränta?

När du tar ett bolån, måste du välja om du vill ha ett lån med fast eller rörlig ränta. Det kan ibland vara lite svårt att se vad som är bäst i din situation, men om du tänker efter innan du tar lånet, är chansen större att du fattar rätt beslut. Med en fast ränta betalar du ett på förhand bestämt belopp. Med en fast ränta kan beloppet inte plötsligt ändras p.g.a. en räntehöjning, vilket gör att du inte riskerar obehagliga överraskningar. Tänk dock på att om du väljer ett lån med fast ränta, så är räntesatsen oftast högre än om du väljer ett lån med rörlig ränta. Ett lån med rörlig ränta är oftast den billigaste lösningen. Om du vill, så går det också att låsa räntan på lånet under ett antal år. Därefter övergår lånet till att vara ett lån med rörlig ränta. På Borner finns en översikt över de bästa och billigaste lånen.

Vilka olika typer av bolån finns det?

Det finns många olika former av bolån. Vad som är bäst för dig när du ska låna pengar är inte alltid lätt att veta. Det är alltid en god idé att undersöka vilka alternativ som finns på marknaden och vilka långivare och lånetyper som finns, innan du tar ett lån. Är det bäst att ha ett lån med rörlig eller fast ränta? Vad är skillnaden mellan korta och långa räntor? Vill du ha ett mer flexibelt lån som fungerar som en slags checkräkningskredit med huset som säkerhet, kan ett prioritetslån vara rätt för dig istället för det mer traditionella hypotekslånet. Oavsett vilka behov du har, så gör vi det lätt för dig att se vilka alternativ som finns på marknaden och hitta ett lån som passar just dig. Borner har nämligen valt ut och samlat ihop de bästa och fördelaktigaste lånen för dig som konsument. På Borner hittar du också goda råd och information, du kan delta i diskussionsforum, räkna ut lånekostnaden med miniräknaren som finns på webbsidan, skapa bloggar om lån och mycket mer.

Kan man få ett bolån om man har betalningsanmärkningar?

Personer som har betalningsanmärkningar har tidigare haft svårt att få ett lån beviljat, men idag har även personer med betalningsanmärkningar möjlighet att få ett bolån. Det är inte alla låneföretag som beviljar lån till personer som har betalningsanmärkningar. Banker och hypoteksbolag beviljar ofta inte lån till personer med betalningsanmärkningar – men det är fler och fler företag gör det. Det har skapat möjligheter för att hitta just det lån som passar dig. Självklart måste det finnas utrymme i din budget, så att du klarar de månatliga amorteringarna och räntorna, men man blir inte som tidigare direkt sedd som en dålig betalare, bara för att man har en betalningsanmärkning. Här hittar du de bästa och förmånligaste lånen och information och goda råd om vad du ska tänka på när du tar ett lån.

Vem erbjuder bolån?

Idag finns det många olika sätt att få ett bolån. Möjligheten att ta bolån, billån, konsumtionslån eller få annan finansiering, ökar varje år i och med att antalet finansbolag, hypoteksbolag, och andra långivare blir fler och fler. Det har således blivit mycket enklare att få lån under de senaste åren. På Internet hittar du massvis olika lånetyper och det finns stora skillnader mellan lånen. Det är därför en bra idé att undersöka vilka alternativ som finns på marknaden, innan du börjar leta efter din nya bostad. Det är nämligen skillnad på om du lånar pengar för att finansiera din bostad via banken, kreditföretaget eller via en annan långivare. Det är mycket du måste tänka på innan du tar ett bolån. Men det behöver inte vara så komplicerat som det låter. På Borner.se finns en översikt över de bästa bolånen. Vi har nämligen samlat ihop de bästa bolånen som finns på Internet och gjort det lätt för dig att finna just det bolån som uppfyller dina behov.

Varför ska jag välja ett bolån?

Det kan vara lite av en djungel att hitta det bolån som passar just dina behov – och inte minst din plånbok. Det är mycket du måste tänka på innan du tar ett bolån. Det är nämligen så att villkoren för bolånen varierar otroligt mycket och det kan vara svårt att veta vilket lån man ska ta. Det gäller inte bara bolån, utan även billån, konsumentlån och andra lån.

Borner är en webbsida som hjälper dig hitta ett lån som passar just dig. Vi har samlat ihop de bästa lånen och erbjudandena som finns på Internet vilket gör det lättare att se vilka alternativ som finns på marknaden. På Borner får du information och goda råd om vad du ska tänka på innan du lånar pengar. Du hittar beskrivningar av låneföretagen och deras lånevillkor, kan räkna ut lånekostnaden med miniräknaren som finns på webbsidan, delta i diskussionsforum, skapa bloggar om lån och mycket mer.

Låna pengar: Kreditköp & kreditkort

Ett kreditköp är ett lån som tas när man köper en viss produkt på kredit. Ofta handlar det som TV-apparater, tvättmaskiner eller andra konsumentprodukter, som man gärna vill ha direkt, men inte har tillräckligt med pengar just då. Ibland kallas denna typ av lån ”köp på avbetalning”. Låneavtalet ingås ofta med ett finansbolag och förmedlas av butiken som säljer produkterna. Många av finansbolagen är relaterade till eller ägs av bankerna eller deras dotterbolag. Innan man tar ett lån eller köper något på avbetalning, måste man tänka på den årliga kostnaden för lånet i procent (den effektiva räntan), för ofta är den högre än för ett vanligt banklån. Det är inte ovanligt att den effektiva räntan är 40%. Det beror bl.a. på att säljaren av produkten får provision av långivaren när butiken säljer en produkt på avbetalning.

Kreditkort

Kreditkort är ett kort med inbyggd kredit och kategoriseras därför som en form av konsumtionslån. Om kortet inte har en kredit, så är det ett betal-/uttagskort där konsumenten endast kan använda de pengar som har satts in på kortet. Kreditkort finns i många olika former och med olika syften och räntor. En del kan användas både i Sverige och utomlands eller vid köp på Internet.

Kreditkorten kan användas för att betala i butikerna och för att ta ut kontanter i bankomater. En del kort utfärdas av butiker, men de allra flesta utfärdas av ett kreditinstitut.

Räntorna på kreditkorten kan variera otroligt mycket. En del kort har en årsavgift, men ingen räntekostnad, medan andra kort inte har någon årsavgift men räntekostnader.

Visa, MasterCard, Diners Maestro och American Express är exempel på några av de mest kända kreditkorten.

Kontokort

Kontokort fungerar på samma sätt som ett kreditkort, men med skillnaden att kontokortet utfärdas av diverse butiker. Kortet ger således användaren möjligheten att kunna handla varor på kredit i den aktuella butiken. Kortet har, precis som ett kreditkort, en maxkredit. Ofta så betalar man tillbaka detta lån med en viss procent varje månad, men i en del butiker kan man handla på kredit räntefritt i upp till ett år. Anledningen till att butikerna har dessa räntefria lösningar, är att butikens omsättning ökar, eftersom många frestas av att handla när de inte behöver betala på samma gång. Man ska dock veta att vid dessa räntefria lån så finns det en uppläggningsavgift, vilket gör att den årliga kostnaden för lånet kan bli 10-12 %.

Kostnaden för dessa kontokort beror på vilken butik som du handlar i. Normalt ligger den månatliga räntan på mellan 1,5 % och 4 %. Denna ränta kanske inte verkar så hög, men om man räknar på den effektiva räntan, så ligger den på mellan 16 % och 48 % om året. Det är alltid en god idé att undersöka vilka alternativ som finns på marknaden och räkna ut hur hög den effektiva räntan är innan man skaffar ett kontokort.

Vilka olika typer av kreditkort finns det?

Banker, kreditbolag och andra långivare har alla sina produkter, vilket gör att det finns massvis olika kredit- och bankkort. Idag har de allra flesta en eller annan form av kreditkort. Med vad är det för skillnad på korten? Det finns många olika typer av kreditkort som alla uppfyller olika behov. De flesta svenskar har ett eller flera kort som man kan använda i utlandet eller över Internet. VISA och Eurocard är de vanligaste med över 17 miljoner registrerade betalningsställen i världen. MasterCard och American Express går också att använda över hela världen, men har ett maxbelopp till skillnad mot t.ex. VISA-kortet. Med Diners Club och American Express och liknande kort, får man dessutom tillgång till en rad exklusiva tilläggstjänster som t.ex. hjälp att hyra bil, hotell eller boka flygbiljetter.

Varför ska man ha ett kreditkort?

När kontokorten kom till Sverige fick vi en betalningsform som gjorde livet lite enklare. Man behövde inte längre ha fickorna fyllda av sedlar och mynt och man fick tillgång till hela sitt konto på ett plastkort skyddat av en personlig kod. Det är en frihet att ha ett kort med en kredit som man kan utnyttja. Man kan ta med det överallt och kostnaden är relativt låg. Med VISA-kort, MasterCard, Eurocard, Diners club, American Express m.fl. så behöver man inte längre bekymra sig över att ha med sig utländsk valuta när man är ute och reser, eftersom man kan betala och ta ut kontanter på miljontals platser i hela världen. Många kort har också andra förmåner.

Under de senaste åren har handeln på Internet ökat kraftigt. Med kreditkortet är det enkelt och säkert att handla i stort sett allt på Internet, t.ex. flygbiljetter, DVD-filmer eller konsumentprodukter. Om du är under 18 år så kan du få ett VISA Elektron-kort som är ett uttags- och betalkort som saknar kredit.

Vem kan få ett kreditkort?

I stort sett alla människor kan idag få ett kreditkort någon form av kredit. Det är på samma sätt som med konsumtionslån, billån, bolån eller andra lån. Självklart måste vissa villkor vara uppfyllda för att du ska få ett kort med kredit eller andra lån och alla personer kan inte få vissa former av lån och krediter. Under de senaste åren har det dock blivit mycket lättare att låna pengar eftersom antalet kreditbolag och andra långivare ökat kraftigt. Innan du beslutar dig för att skaffa dig ett kreditkort, är det alltid en god idé att undersöka vilka alternativ som finns på marknaden och tänka igenom vilka behov du har. Det är nämligen stor skillnad på avgifterna och räntorna på de olika korten. Vill du kunna använda kortet utomlands? Hur mycket ska du kunna ta ut om dagen och per månad? Hur stor kredit ska du ha? etc.

Vem erbjuder kreditkort?

Idag finns det många olika alternativ för den som vill ha ett kreditkort. Det är nämligen inte bara hos banken som du kan ansöka om ett kreditlån, kreditkort eller annan finansiering. På Internet finns det ett myller av olika långivare som har olika erbjudanden och typer av lån till dig som vill låna pengar. Ibland kan det dock vara svårt att få en överblick över vilka alternativ som finns på marknaden. Om du tänker efter kring vilka behov du har, så är det lättare att hitta ett kreditkort som passar just dig. Kreditkort som Eurocard, Diners Club eller American Express ges idag oftast ut av kreditinstitut eller kreditkortsföretag – men även butiker, bensinbolag och stormarknader har sina egna kreditkort. Kostnaderna för och räntan på kreditkorten variera otroligt mycket. En del kan användas över hela världen och andra har speciella förmåner.

Snabblån

Hur ta ett banklån?

Banklån är inte alltid billigare än snabblån. Den allmänna uppfattningen är att det är mycket billigare att ta ett lån i banken, än att ta ett konsumtionslån hos någon annan långivare. I de allra flesta fall är så också fallet – men inte alltid. En undersökning visar att ett snabblån är mycket billigare än ett banklån om det handlar om lån under 10 000 kronor. Den stora anledningen till detta, är att bankerna som regel har uppläggningskostnader som inte styrs av lånets storlek. Om man är ute efter att finansiera köpet av en konsumentprodukt, visar det sig alltså att det lönar sig att undersöka vilka alternativ som finns på marknaden.

Checkräkningskredit

En checkräkningskredit är oftast ett lån som tas i en traditionell bank. Detta lån är ofta kopplat till ett konto (ofta ett lönekonto), som också kreditkortet är kopplat till.

Med en checkräkningskredit, kan man övertrassera sitt konto med ett visst belopp. Beloppet varierar beroende på låntagarens behov och bankens bedömning av kundens kreditvärdighet.

Vad checkräkningskrediten kostar beror på banken och den personliga bankrådgivaren. Trenden i Sverige under de senaste åren har varit att kunderna börjat förhandla med bankrådgivaren om räntans storlek. Ofta lönar det sig att försöka sänka räntan lite grann, eftersom de räntor som banken anger ofta är förhandlingsbara. Banken är självklart intresserad av att låna ut pengar, eftersom de tjänar pengar på räntemarginalen. De vill givetvis inte att kunderna flyttar över sina lån till en annan bank som erbjuder en lägre ränta. Därför är bankerna ofta villiga att förhandla om räntorna på dessa konsumtionslån.

På vilket sätt skiljer sig banklån från andra lånetyper?

En av de mest traditionella formerna av lån är ett banklån. Det finns dock både för- och nackdelar med att låna pengar i banken, istället för att ta ett konsumtionslån, billån eller annat lån via Internet. Att låna pengar i banken tar oftast längre tid än när man lånar över Internet. Du kan ofta få online-lån enkelt och dessa lån är som regel en bra lösning om du behöver pengar för en akut situation. I gengäld är det ofta billigare att ta ett lån i banken jämfört med att låna pengar via Internet. När du tar ett lån via Internet slipper du dock att redogöra för vad pengarna ska användas till. Om du lånar pengar i banken, måste du oftast berätta vad pengarna ska användas till för att de ska bevilja lånet.

Varför ska man välja ett banklån?

Om du ska låna pengar – oavsett om det rör sig om ett konsumtionslån, billån, kreditlån eller annan form av finansiering, finns det många saker som du måste tänka på. Det är en god idé att undersöka vilka alternativ som finns, så att du hittar ett lån som uppfyller dina behov.

Ett banklån är oftast det mest fördelaktiga om du inte behöver pengarna direkt. Du får oftast en bättre ränta hos banken än om du lånar pengar från en långivare via Internet. I gengäld, måste du oftast berätta vad pengarna ska användas till när du tar ett lån i banken. Det behöver du nästan aldrig göra när du lånar via Internet. Även om banken oftast ger den bästa räntan, måste du som regel vänta på att få pengarna och har inte tillgång till dem direkt.

Vem erbjuder banklån?

Alla banker erbjuder i princip dessa traditionella banklån. I Sverige så finns det många stora banker, bl.a. Nordea, Handelsbanken, SEB, Swedbank och Danske Bank. Dessa banker har både ett kontorsnät och tjänster via Internet. Det stora antalet banker, kreditbolag och andra långivare som idag finns i Sverige, gör att det ibland kan vara svårt att hitta det lån som är rätt för just dig.

Oberoende jämförelser av lån online

Hitta de bästa smslånen, med eller utan UC. Jämför billigaste alternativen till billån eller privatlån.

Smslån existerar för att de ibland är precis vad folk behöver. Billiga mobillån är inte lätta att hitta, men många sajter ställer idag de bästa lånen mot varandra.

På jämförelsesajter får du oberoende information om lån som inte är reklamtexter eller klippt från pressmeddelanden. Dessa rekommendationer är ärliga och rakt på sak – ingen av dessa skribenterna är i regel påverkade av aktörerna.

Ett vanligt mål är att ge sanningsenliga insikter om webbaserade långivare, och ge konsumenten en chans att avgöra vad som fungerar bäst för dem. Branschen har avancerade motorer för jämförelser av lån, komplett med länkar till webbplatserna så att läsaren kan göra egen research och jämföra själva.

Generellt värdesätter jämförelsesajter faktorer som valfri återbetalningsdag (så du kan välja att betala tillbaka vid löning, vilket reducerar räntekostnader), snabbt besked (gärna samma dag), inga dolda avgifter (alla kostnader ska redovisas klart och tydligt), osynlig kreditupplysning (egen kreditprövning, utan UC. Många snabblån hos UC kan bli problem om man vill skaffa kreditkort), samt enkelt att låna (tydlig hemsida och att det finns möjlighet att ringa till kundtjänst).

”Billiga mikrolån utan UC – är det möjligt?”

Så kallade snabblån består av en liten summa pengar, lånade under en relativt kort period. De används ofta av konsumenter för att täcka ekonomiska underskott de kan ha under en viss period, tills de får sin nästa lön eller dylikt. Snabblån är tyvärr sällan billigare än större privatlån sett till räntan, däremot finns det förstås vissa snabblån som är billigare än andra snabblån. Dessutom finns det långivare som erbjuder räntefria lån för nya kunder, vilken innebär att om du lånar 3000 kr av dem för första gången så betalar du tillbaka 3000 kr när perioden löpt ut. I andra fall betalar man tillbaka något mer än det man lånat på grund av räntan.

UC, Upplysningscentralen, är en tjänst som många långivare använder – men långt ifrån alla. Det finns idag ett flertal långivare som använder andra liknande tjänster än just UC. Valet av UC eller annan part påverkar lyckligtvis inte priset för dig som lånar.

Varje långivare brukar i regel redovisa på sin sajt om de använder UC eller annan tjänst kreditupplysning.

Nya lån utan säkerhet

Den typ av lån som kallas blancolån, mikrolån, snabblån eller liknande sker alltid utan krav på att du som låntagare ska lämna något i säkerhet.

Att låna med säkerhet kan innebära att man ger långivaren rätten att överta en resurs som t ex en bostad, mark eller en bil. Blancolån och sms-lån får man alltså utan säkerhet, och därmed slipper du pantsätta dina ägodelar. Detta är möjligt på grund av att mobillån är så små (vanligen 1000-10 0000 kr), och då behöver man inte lämna säkerhet. Däremot väldigt stora privatlån i till exempel miljonklassen beviljas aldrig utan säkerhet, utan det är då man behöver använda sina befintliga tillgångar som banken eller långivaren kan beslagta om man inte betalar tillbaka lånet inom den period man kommit överens om.

”Lånebesked på helger, dygnet runt?”

Efterfrågan på snabba lånebesked är stort. Tillgängligheten och öppettider varierar dock stort från bolag till bolag. För att vara säker på vad som gäller är det bästa att läsa på respektive bolags hemsida om de har öppettider som sträcker sig över helger eller har service dygnet runt. Viktigt att komma ihåg är att själva lånet inte kan ges dygnet runt. Vad gäller utbetalningar på helger, så beror det på vilken bank du har och vilka banker långivaren använder.

Vad som däremot i regel brukar gå snabbt, samt kan gå att få på kvällar och helger är ett lånebesked. Det innebär att långivaren tar hand om din ansökning och gör en bedömning väldigt snabbt. Får du ett Ja är det bara att vänta på att pengarna betalas ut, och får du ett Nej kan du snabbt gå vidare till en annan långivare och prova där.

Låna inte mer än du behöver

Smslån (s. k. snabblån eller blancolån) kan hjälpa till att överbrygga klyftan mellan lönerna eller andra inkomster, så att du kan ta hand om livets akuta kostnader. Men kom ihåg att aldrig låna mer än du behöver, och alltid betala tillbaka i tid.