Låna pengar: Kreditköp & kreditkort

Ett kreditköp är ett lån som tas när man köper en viss produkt på kredit. Ofta handlar det som TV-apparater, tvättmaskiner eller andra konsumentprodukter, som man gärna vill ha direkt, men inte har tillräckligt med pengar just då. Ibland kallas denna typ av lån ”köp på avbetalning”. Låneavtalet ingås ofta med ett finansbolag och förmedlas av butiken som säljer produkterna. Många av finansbolagen är relaterade till eller ägs av bankerna eller deras dotterbolag.
Innan man tar ett lån eller köper något på avbetalning, måste man tänka på den årliga kostnaden för lånet i procent (den effektiva räntan), för ofta är den högre än för ett vanligt banklån. Det är inte ovanligt att den effektiva räntan är 40%. Det beror bl.a. på att säljaren av produkten får provision av långivaren när butiken säljer en produkt på avbetalning.

Kreditkort

Kreditkort är ett kort med inbyggd kredit och kategoriseras därför som en form av konsumtionslån. Om kortet inte har en kredit, så är det ett betal-/uttagskort där konsumenten endast kan använda de pengar som har satts in på kortet. Kreditkort finns i många olika former och med olika syften och räntor. En del kan användas både i Sverige och utomlands eller vid köp på Internet.

Kreditkorten kan användas för att betala i butikerna och för att ta ut kontanter i bankomater. En del kort utfärdas av butiker, men de allra flesta utfärdas av ett kreditinstitut.
Räntorna på kreditkorten kan variera otroligt mycket. En del kort har en årsavgift, men ingen räntekostnad, medan andra kort inte har någon årsavgift men räntekostnader.
Visa, MasterCard, Diners Maestro och American Express är exempel på några av de mest kända kreditkorten.

Kontokort

Kontokort fungerar på samma sätt som ett kreditkort, men med skillnaden att kontokortet utfärdas av diverse butiker. Kortet ger således användaren möjligheten att kunna handla varor på kredit i den aktuella butiken. Kortet har, precis som ett kreditkort, en maxkredit. Ofta så betalar man tillbaka detta lån med en viss procent varje månad, men i en del butiker kan man handla på kredit räntefritt i upp till ett år. Anledningen till att butikerna har dessa räntefria lösningar, är att butikens omsättning ökar, eftersom många frestas av att handla när de inte behöver betala på samma gång. Man ska dock veta att vid dessa räntefria lån så finns det en uppläggningsavgift, vilket gör att den årliga kostnaden för lånet kan bli 10-12 %.
Kostnaden för dessa kontokort beror på vilken butik som du handlar i. Normalt ligger den månatliga räntan på mellan 1,5 % och 4 %. Denna ränta kanske inte verkar så hög, men om man räknar på den effektiva räntan, så ligger den på mellan 16 % och 48 % om året. Det är alltid en god idé att undersöka vilka alternativ som finns på marknaden och räkna ut hur hög den effektiva räntan är innan man skaffar ett kontokort.

Vilka olika typer av kreditkort finns det?

Banker, kreditbolag och andra långivare har alla sina produkter, vilket gör att det finns massvis olika kredit- och bankkort. Idag har de allra flesta en eller annan form av kreditkort. Med vad är det för skillnad på korten? Det finns många olika typer av kreditkort som alla uppfyller olika behov. De flesta svenskar har ett eller flera kort som man kan använda i utlandet eller över Internet. VISA och Eurocard är de vanligaste med över 17 miljoner registrerade betalningsställen i världen. MasterCard och American Express går också att använda över hela världen, men har ett maxbelopp till skillnad mot t.ex. VISA-kortet. Med Diners Club och American Express och liknande kort, får man dessutom tillgång till en rad exklusiva tilläggstjänster som t.ex. hjälp att hyra bil, hotell eller boka flygbiljetter.

Varför ska man ha ett kreditkort?

När kontokorten kom till Sverige fick vi en betalningsform som gjorde livet lite enklare. Man behövde inte längre ha fickorna fyllda av sedlar och mynt och man fick tillgång till hela sitt konto på ett plastkort skyddat av en personlig kod. Det är en frihet att ha ett kort med en kredit som man kan utnyttja. Man kan ta med det överallt och kostnaden är relativt låg. Med VISA-kort, MasterCard, Eurocard, Diners club, American Express m.fl. så behöver man inte längre bekymra sig över att ha med sig utländsk valuta när man är ute och reser, eftersom man kan betala och ta ut kontanter på miljontals platser i hela världen. Många kort har också andra förmåner.

Under de senaste åren har handeln på Internet ökat kraftigt. Med kreditkortet är det enkelt och säkert att handla i stort sett allt på Internet, t.ex. flygbiljetter, DVD-filmer eller konsumentprodukter. Om du är under 18 år så kan du få ett VISA Elektron-kort som är ett uttags- och betalkort som saknar kredit.

Vem kan få ett kreditkort?

I stort sett alla människor kan idag få ett kreditkort någon form av kredit. Det är på samma sätt som med konsumtionslån, billån, bolån eller andra lån. Självklart måste vissa villkor vara uppfyllda för att du ska få ett kort med kredit eller andra lån och alla personer kan inte få vissa former av lån och krediter. Under de senaste åren har det dock blivit mycket lättare att låna pengar eftersom antalet kreditbolag och andra långivare ökat kraftigt. Innan du beslutar dig för att skaffa dig ett kreditkort, är det alltid en god idé att undersöka vilka alternativ som finns på marknaden och tänka igenom vilka behov du har. Det är nämligen stor skillnad på avgifterna och räntorna på de olika korten. Vill du kunna använda kortet utomlands? Hur mycket ska du kunna ta ut om dagen och per månad? Hur stor kredit ska du ha? etc.

Vem erbjuder kreditkort?

Idag finns det många olika alternativ för den som vill ha ett kreditkort. Det är nämligen inte bara hos banken som du kan ansöka om ett kreditlån, kreditkort eller annan finansiering. På Internet finns det ett myller av olika långivare som har olika erbjudanden och typer av lån till dig som vill låna pengar. Ibland kan det dock vara svårt att få en överblick över vilka alternativ som finns på marknaden. Om du tänker efter kring vilka behov du har, så är det lättare att hitta ett kreditkort som passar just dig. Kreditkort som Eurocard, Diners Club eller American Express ges idag oftast ut av kreditinstitut eller kreditkortsföretag – men även butiker, bensinbolag och stormarknader har sina egna kreditkort. Kostnaderna för och räntan på kreditkorten variera otroligt mycket. En del kan användas över hela världen och andra har speciella förmåner.