11 oktober 2014

Köpa hus i Spanien – en lönsam investering?

Nu har jag investerat utanför min bekvämlighetszon. Jag och sambon har investerat i en lägenhet på spanska solkusten, i en ort som heter Nerja. I detta fall gick det relativt snabbt från idé till handling. Det finns flera syften med investeringen som tillsammans får hela idén att framstå som logisk även i en snål småländsk hjärna som min. I våra ögon är köpet en lika stor ekonomisk investering som en investering i livskvalitet. Vi har själva tänkt att använda lägenheten vintertid. Bjuda med kompisar på långhelger, ta med familjen över […]

0
Publicerat av:
BORNER

Nu har jag investerat utanför min bekvämlighetszon. Jag och sambon har investerat i en lägenhet på spanska solkusten, i en ort som heter Nerja. I detta fall gick det relativt snabbt från idé till handling. Det finns flera syften med investeringen som tillsammans får hela idén att framstå som logisk även i en snål småländsk hjärna som min.

I våra ögon är köpet en lika stor ekonomisk investering som en investering i livskvalitet. Vi har själva tänkt att använda lägenheten vintertid. Bjuda med kompisar på långhelger, ta med familjen över jul etc. Detta är biten som handlar om livskvalitet.

Övrig tid på året kommer vi hyra ut lägenheten. Det finns även fler dimensioner i detta. Min sambo är väldigt duktig och driven men har inte mitt intresse för aktier och analyser. Däremot har vi samma strävan att spara och investera pengar för att få dem att växa. Med denna investering kan vi dra nytta av det hon är duktig på, planera, organisera och förhandla. Områden där jag har mycket att lära. Detta blir ett sätt för min sambo att investera hennes tid och pengar på ett sätt som passar henne, för att nå de mål som båda vill nå.

Förutom de ”mjuka” parametrarna ligger det även en del ekonomisk analys bakom detta köp. Att analysera ett fastighetsköp skiljer sig inte så mycket från att analysera en aktie, speciellt inte när det nu handlar om att vi vill hyra ut lägenheten större delen av året. Så det var bara att göra en investeringsplan i Excel och skissa på lite olika scenarior för att kunna göra en ekonomisk prognos.

En tredje dimension i detta är att man lär sig otroligt mycket. Att tvingas använda sin engelska, att sätta sig in i spanska lagar och regler vad gäller fastighetsköp, att lära sig sköta och underhålla en fastighet i Spanien samt att sköta allt som har med uthyrningen att göra är alla saker som vi nu kommer tvingas lära oss. Inför detta köp reste vi ner till Spanien i en vecka och tittade på ett 20-tal lägenheter och hade möten med både mäklare, jurister och ett flertal banker. Eftersom vi inte kan spanska sker såklart den mesta kommunikationen på engelska. Här upplever jag att vi i Sverige ligger milsvis före de europeiska länderna, vilket jag är glad för.

Målsättningen med mitt sparande är att öka mitt egna kapital ca 20 % per år. Just nu drivs detta på bra då sparandet i förhållande till det egna kapitalet fortfarande gör stor skillnad. Men så kommer såklart inte alltid vara fallet. Dessutom ser jag 20 % avkastning på börsen som orealistisk över tid. Detta är ett led i att hitta alternativa vägar vid sidan av börsen att få det egna kapitalet att växa.

I slutet på Maj åker vi ner till Spanien för att slutföra köpet och få tillträde till lägenheten. Trots noggranna kalkyler är det ändå med viss nervositet vi ger oss in i detta projekt.