11 oktober 2014

Hur man gör en månadsbudget

Nej jag tröttnar aldrig på Exceldokument. Så här ser mina förutsättningar ut för att kunna spara undan pengar varje månad. En fläckfri månad, en månad utan att unna sig något själv, skulle alltså leda till 9 200 kr över till sparande. Nu är mina månader sällan fläckfria. Gillar trots allt att unna mig lite bio, restaurangbesök, shopping och någon utekväll med sambon då och då. Däremot är jag av en helt annan åsikt vad gäller onödiga vardagsutgifter. Dom skall till varje pris minimeras. Vad kan jag då jobba med i […]

0
Publicerat av:
BORNER

budgetNej jag tröttnar aldrig på Exceldokument. Så här ser mina förutsättningar ut för att kunna spara undan pengar varje månad. En fläckfri månad, en månad utan att unna sig något själv, skulle alltså leda till 9 200 kr över till sparande. Nu är mina månader sällan fläckfria. Gillar trots allt att unna mig lite bio, restaurangbesök, shopping och någon utekväll med sambon då och då.

Däremot är jag av en helt annan åsikt vad gäller onödiga vardagsutgifter. Dom skall till varje pris minimeras. Vad kan jag då jobba med i min budget? I dagsläget är det fyra saker jag känner skulle kunna pressas:

Bolånen

Vår snittränta ligger på cirka 3,3 procent. Men då lånen har 1-2 års löptid kvar har jag ännu inte börjat engagera mig i att få ner kostnaden, vilket jag kommer göra.

Elkostnad

Värmer vattnet till våra element och driver vår luftvärmepump. Denna post tror jag man kan göra väldigt mycket med. Välja rätt elbolag, välja billiga uppvärmningssätt samt ha lite lägre krav på temperaturen i huset (har tyvärr inte sambon med mig gällande temperaturen)

Matkostnad

Då sambon och jag praktiserar separata ekonomier överför vi 1 500 kr var varje månad till ett matkort. Nu när vi börjat laga mat varannan vecka kan man ju säga att jag har full kontroll att påverka min del av kostnaden. Här kan säkert kapas.

SJ-månadskortet

Behövs i och för sig för att kunna ta sig till jobbet men känns onekligen dyrt. Har vissa funderingar för att kunna kapa kostnader här. En skulle vara att leta samåkningsalternativ till jobbet, vilket enligt mina beräkningar skulle vara lönsamt redan vid två personer/bil jämfört med SJ. Dock är mitt krav att slippa köra själv då jag är fruktansvärt morgontrött och skulle utgöra en trafikfara. Något annat jag funderat på är att börja ligga på som en igel och kräva kompensation vid försenade och inställda tåg. Är väl ingen hemlighet att detta är vanligt förekommande hos SJ så det är helt klart värt att kolla upp.

Kommer förhoppningsvis återkomma till min budget senare för att utvärdera mina ansträngningar och se hur mycket jag kan förbättra den från dagens nivåer. Håll till godo!

(Vanliga söktermer: gör en måndadsbudget)