11 oktober 2014

Glädjande aktierapport

Så till veckans riktiga glädjeämne, Bahnhofs rapport. Bra omsättningstillväxt och förbättrad vinst. Och det som är den riktiga kursdrivaren är såklart höjningen av utdelningen med runt 300 procent. Liksom Kopparbergs rapport slår rekord i att vara fåordig brukar Bahnhofs rapporter slå rekord i att vara extremt positiva om i stort sett allting. Några exempel: ”Kassaflödet är enastående. Den ekonomiska situationen måste sammanfattningsvis betecknas som robust.” (Från rapportens inledningen) ”-I övrigt nöjer jag mig med att säga att år 2013 kommer att överträffa fjolåret i positiv mening. Januari ser bra ut, […]

0
Publicerat av:
BORNER

Så till veckans riktiga glädjeämne, Bahnhofs rapport. Bra omsättningstillväxt och förbättrad vinst. Och det som är den riktiga kursdrivaren är såklart höjningen av utdelningen med runt 300 procent. Liksom Kopparbergs rapport slår rekord i att vara fåordig brukar Bahnhofs rapporter slå rekord i att vara extremt positiva om i stort sett allting. Några exempel:

”Kassaflödet är enastående. Den ekonomiska situationen måste sammanfattningsvis betecknas som robust.” (Från rapportens inledningen)

”-I övrigt nöjer jag mig med att säga att år 2013 kommer att överträffa fjolåret i positiv mening. Januari ser bra ut, och vi har lagt en fin prognos för helåret!” (Från VD-ordet)

VD:n vågar alltså redan nu lova ett bättre 2013, kursen borde upp mer med andra ord, ja tack! Det kan vara ett problem om man börjar skönmåla verkligheten inför oss aktieägare. Men positiv eller ej så är rapporten riktigt bra! Antal privatkinder på bredbandsmarknaden överskrider 100 000 och man är på god väg att slå sig in på nya marknader såsom Portugal och Norge.

Ni får inte missa Jon Karlungs VD:ord, vilket i mångt och mycket förklarar varför man skall äga Bahnhof. Jag gillar när Jon Karlung säger:

”-Framtiden stavas kort sagt konsumentmakt!”

Det är precis den inställningen som fick mig att köpa aktien. Och detta går faktiskt igen i flera av mina investeringar. Marknader som, där det tidigare rått någon slags halvmonopol med höga marginaler, öppnas upp efter påtryckningar från oss konsumenter. Jag tänker exempelvis på spelmarknaden (kolla Svenska Spels vinster och marginaler) . Ett annat exempel är finansmarknaden med våra storbankers enorma dominans. I Bahnhofs fall pratar vi om telekommarknaden. Titta bara på Com Hems rörelsemarginal på runt 50 procent. Klart som f*n att en aktör kan komma in och erbjuda billigare tjänster än Com Hem bara marknaden öppnas upp. Och jag ser Bahnhof som den självklara utmanaren. Vi konsumenter nöjer oss inte år 2013 att endast kunna välja utbud från en operatör i vår lägenhet, så att varannan krona vi betalar blir till ren vinst (överdriver lite). Detta har varit lite av Com Hems framgångsrecept. Nej, öppna stadsnäten och marknaden och låt operatörerna konkurrera och konsumenterna välja fritt. Monopolens tid är förbi.

Rapporten fick aktien att gå upp cirka 4 kr per aktie vilket för mina 2 200 aktier blir runt 9 000 kr. Utdelningen höjs till 1,5 kr per aktie vilket för mig blir cirka 3 000 kr. Kan inte summera läget på annat sätt än att det går bra nu!