Ett slag för ekonomisk jämställdhet

Post navigation

Min sambo fick i veckan klart med ett nytt jobb. Och det grämer mig inte ett dugg att säga att hon nu tjänar mer pengar än sin manlige partner, är otroligt stolt istället.

Det händer ibland att vi har diskussionen på jobbet om varför kvinnor tjänar mindre än män. Och några av de chefer jag talat med menar att det delvis beror på att kvinnor är sämre på att förhandla och ta för sig. Utan att lägga någon värdering i det så kan jag bara konstatera att det absolut inte stämmer på min sambo. Hon lyckades spela ut två arbetsgivare mot varandra och trots att hon jobbar inom kommunal sektor har hon nu lyckats få upp sin lön med nästan 3 000 kr på detta byte (över 10 %). Så trots att hon bara jobbat ett år så är hon inte långt ifrån kollegor som jobbat i fem år lönemässigt, bra jobbat med andra ord!

Och dessutom en bättre handling för jämställdheten än att bränna upp 100 000 kr som Mrs. jämställdhet Gudrun Schyman använder som åtgärd. Jag tar gärna emot dom nästa gång istället för att du eldar upp dom.

Så nu tjänar både sambon och jag 26 000 kr i månaden. Men sambons arbetsplats kommer nu ligga ca fem min gångväg från huset, istället för ca 4 mil förut. Detta kommer spara henne ca 2 000 kr i månaden på bensin så förutom en löneökning på 3 000 kr så fick hon en kostnadssänkning med 2 000 kr. Så där kommer jag ligga i lä med mina pendlingskostnader på 2 000 kr per månad. För att inte tala om tiden hon kommer spara. Enkel resa spenderar hon ca 1 timma per dag (Stockholmsköer). Det blir runt 40 h i månaden och över 400 h per år som hon sparar. Det är mer än två sommarsemestrar. Så hade jag också gärna haft det men tyvärr väger min arbetsplats för tungt i detta sammanhang. Företaget har bara kontor på en ort i Sverige och den råkar nu ligga 30 min hemifrån. Den enda möjligheten är om jag skulle kunna jobba mer hemifrån, det skulle jag däremot uppskatta. För tid är något jag faktiskt värderar till och med över pengar, och då värderar jag pengar väldigt högt.