11 oktober 2014

Dow Jones föll pga hackat Twitterkonto

Idag lyckades något snille med konststycket att hacka ett av världens mest pålitliga twitterkonton, nämligen tillhörande världens största nyhetsbyrå ”The Associated Press” (förkortas AP i stort sett överallt). Med Tweeten: ”Breaking: Two Explosions in the White House and Barack Obama is injured” http://www.usatoday.com/story/theoval/2013/04/23/obama-carney-associated-press-hack-white-house/2106757/ fick man Dow Jones att falla hela 1 procent inom bara några minuter. En minut senare hinner AP bekräfta att nyheten är falskt och att deras konto har kapats och i stort sett samma minut så hinner börsen återhämta sig nästan hela fallet, se graf i följande […]

0
Publicerat av:
BORNER

Idag lyckades något snille med konststycket att hacka ett av världens mest pålitliga twitterkonton, nämligen tillhörande världens största nyhetsbyrå ”The Associated Press” (förkortas AP i stort sett överallt).

Med Tweeten:

”Breaking: Two Explosions in the White House and Barack Obama is injured”

http://www.usatoday.com/story/theoval/2013/04/23/obama-carney-associated-press-hack-white-house/2106757/

fick man Dow Jones att falla hela 1 procent inom bara några minuter. En minut senare hinner AP bekräfta att nyheten är falskt och att deras konto har kapats och i stort sett samma minut så hinner börsen återhämta sig nästan hela fallet, se graf i följande länk:

http://www.cbsnews.com/8301-505123_162-57580979/fake-ap-tweet-sends-stocks-briefly-plunging/

Det är mäktigt att stanna upp ett ögonblick och reflektera när sådana saker händer. Börsen reagerar idag alltså sekundsnabbt på ny information. Samtidigt som informationen transporteras i snabbare och snabbare kanaler, inte finns det tid att låta en journalist skriva ihop en hel artikel över en kopp kaffe, nej det ska ut på max 140 twittertecken, en minut är en minut för sent. Jag tycker det hela är underbart att beskåda.

Samtidigt är det läskigt att tänka på hur lätt man sväljer information man läser på internet. Man vill ju gärna dubbelkolla sig själv innan man skriver något dumt här men samtidigt hinner man inte lägga en massa tid på källkritik så de tre översta sökresultaten på Google blir oftast min källa till information. Och bland dessa tre hittar man i stort sett alltid Wikipedia vilket skvallrar om hur tillförlitligt det är att läsa vad jag skriver.

Jag hoppas få skriva någon typ av uppföljare på hur mycket hackern/hackernätverket blev stämda på efter ertappning (om de lyckas identifiera dem), den summan kommer nog kunna göra många personer ekonomiskt oberoende.

Till sist vill jag tipsa om en absolut måste-följa på Twitter för att hänga med vad som händer i USA och nyheter vad gäller amerikanska företag. Min favorit här är @MarketWatch vilka fokuserar helt på ekonomi, företag och aktiemarknaden. I skrivande stund får jag till exempel en tweet om att Apple stiger 15 $ direkt på rapport, kul för er äppelätare.