Billån: 5 tips för att låna pengar till en bil

Denna månad gör en polare ett stort hål i plånboken genom att köpa en bil. De har länge varit införstådda med att de kommer behöva göra denna ”investering”, men inte desto mindre svider det i en smålännings hjärta och hjärna.

De ropade in bilen via kvd.se, en ratos-ägd auktionssajt som jag bara hört gott omdöme om från vänner och bekanta som köpt bil där. Deras förhoppning är att många känner lite julstress just nu och inte riktigt har tid att sitta och buda på bilar och att de därför kunde få en bra bil till ett hyfsat pris. Och eftersom deras kunskap om bilar är lika med noll så känns det också tryggt att ha kvd som gör en ordentlig genomgång av bilen både tekniskt och okulärt.

De är dessutom nöjda över att ha köpt ett riktigt snålåk. Med en bensinförbrukning på 0,44 l/mil och en bil med årsmodell 2011 fick de många problemfria mil för pengarna. Det kan mycket väl visa sig bli just en INVESTERING om man jämför med den bilen vi har idag som i snitt kostar oss ca 25 000 kr per år med bensin och reparationskostnader (vilka tyvärr eskalerat).

Så ett ganska stort hack på månadssparskurvan men förhoppningsvis leder det till en minskning av oväntade utgifter samt bränslekostnader.

Bästa billånet – 5 tips för ett bra lån

Var realistisk

Det finns ingen mening med att göra en budget som är orealistiskt. Du måste bedöma dina vanliga vanor och ta kostnaden i beaktande. Fråga dig själv hur realistiskt är det att ge upp utekvällar, takeaway mat och äta ute under hela lånets löptid. För att få en korrekt budget för dina återbetalningar av lånet måste du skriva ner alla dina utgifter inklusive hyra / lån, räkningar, mat, kläder, fester, gym-medlemskap och andra finansiella åtaganden. Du bör också överväga de extra kostnader som är förknippade med den nya bilen, inklusive bränsle till bilen, bilförsäkring och underhåll och i synnerhet återbetalning av lånet.

Prioritera dina behov

Medan du bedömer dina utgifter måste du prioriteringar vad du anser är viktigt. Även grundläggande verktyg och boendekostnaderna är väsentliga, kan du skära ned på att äta ute på en eller två gånger i månaden istället för varje vecka? Detta skulle kunna spara en hel del pengar utan att gå miste om dina godsaker.

Planera för besparingar

De flesta människor struntar i besparingar i månadsbudgeten. Att spara tio procent av sin inkomst kan ge en fin säkerhetsbuffert för oväntade kostnader såsom reparationsräkningar eller andra oväntade räkningar. Det kan vara en bra idé att sätta en liten mängd undan varje månad för att spara i ett annat bankkonto som inte är så praktiskt att komma åt.

Se över och granska regelbundet

Din budget ska skrivas ned eller hållas på din dator så att du regelbundet kan se över och granska detaljerna. Du kan jämföra din budget med dina kontoutdrag och faktiska utgifter för att se till att det fortfarande är korrekt och relevant.

Låna pengar hos en seriös aktör

Många människor väljerhelt enkelt den första lånegivaren, men det kan vara en bra idé att använda ett verktyg för att hitta rätt, t ex det här.
Detta kommer att ge den information som behövs för att fatta ett välgrundat beslut om huruvida affären faktiskt är det bästa alternativet. Om din budget är särskilt restriktiv, kan du välja en lägre månatliga återbetalning genom att köra ditt lån på en längre sikt. Detta kan minska månadskostnaden men du kommer att betala en större total mängd på grund av ytterligare räntekostnader. Detta gör det viktigt att få ett bra pris, för att minimera kostnaderna för billånet.

Om du letar efter en hel del på ett lån och skulle vilja ha några billån återbetalningar exempel, använd vårt smarta verktyg. Vi är en specialsajt med tillgång till ett antal pålitliga långivare.