11 oktober 2014

Bästa räntan för sparkonto på banken

Compriser har en bra liten tjänst som ger dig information om de räntor olika finansinstitut kan ge dig, men tjänsten skrapar bara lite på ytan och det kan vara bra att veta mer om de begränsningar som olika sparformer har. Absolut högst ränta ger just nu Fundior. Toppräntan på 7,75 procent kommer bara 24 Spar i närheten av men sin toppränta på 6,95 procent. De här räntenivåerna låter förstås lockande, men det finns skäl att vara försiktig. Varken Fundior eller 24 Spar omfattas av insättningsgarantin, så staten garanterar inte dina […]

0
Publicerat av:
BORNER

Compriser har en bra liten tjänst som ger dig information om de räntor olika finansinstitut kan ge dig, men tjänsten skrapar bara lite på ytan och det kan vara bra att veta mer om de begränsningar som olika sparformer har.

Absolut högst ränta ger just nu Fundior. Toppräntan på 7,75 procent kommer bara 24 Spar i närheten av men sin toppränta på 6,95 procent. De här räntenivåerna låter förstås lockande, men det finns skäl att vara försiktig. Varken Fundior eller 24 Spar omfattas av insättningsgarantin, så staten garanterar inte dina pengar ifall företaget går omkull. Fundior hänvisar till att företaget har ett betydande fastighetsbestånd som garanti för dina pengar, men tittar vi närmare på Fundiors årsredovisningar så är dessa inte så munter läsning för ägarna. I den mån pengar flödar in i företaget så verkar det vara genom lån och emissioner. 24 Spar investerar de inlånade pengarna uteslutande i guld eller verksamheter som har med guld att göra. Men vad händer då om guldpriset går ner? 24 Spar sticker i alla fall inte under stol med att sparandet är förenat med viss risk. Hos båda de här finansinstituten ligger dessutom det maximala sparandet på 50 000 kronor.

Det finansinstitut som ger dig den högsta räntan samtidigt som dina pengar skyddas av insättningsgarantin är BlueStep. Du får 4,35 procent per år men då måste du låsa upp dina pengar i fem år och verkligen låsa upp dem. Inte ens mot en avgift går det att få ut dem tidigare. Vill du kunna ta ut pengarna tidigare, om det kniper, så bjuder nog SEB på högsta räntan, 4,12 procent, på sitt femåriga placeringskonto, men ett uttag i förtid kostar dig 2 procent av totalbeloppet. Danske Bank ger dig 4 procent i ränta på sin femåriga fastränteplacering men snor dig bara på 250 kronor vid ett uttag i förtid. Insättningsgarantin gäller för alla tre alternativen.

De absolut bästa villkoren, vad gäller upplåsning av pengarna, avgifter och ränta, för dig som har mycket pengar att stoppa undan men ändå vill ha dem åtkomliga verkar komma från ett så oväntat håll som Volvo Finans. Företagets sparkonto ger dig 3,5 procent i ränta utan att du behöver binda dina pengar eller dra på dig några irriterande uttagsavgifter. Visst, vi sa mycket pengar och för att du ska få den här fina räntan så måste du peta in mer än en halv miljon annars sjunker räntan till respektabla 3,15 procent. De 3,5 procenten gäller bara på det belopp som överskrider halvmiljonen. Och jo, insättningsgarantin gäller faktiskt.

För dig som har 20 000 eller mer att peta undan så har BlueStep sparkontot Flex där du inte behöver binda dina besparingar. Det ger 3,30 procent i ränta och dina pengar skyddas av insättningsgarantin.