11 oktober 2014

Analys av kurs

Kort om företaget KONE är ett av världens ledande företag för tillverkning av (främst) hissar och rulltrappor. KONE har över 40 000 anställda och verksamhet i över 50 länder. Utsikter ThyssenKrupp, Otis och Schindler är alla tre stora företag inom samma bransch, också med verksamhet i stort sett hela världen över. Att sia om vilka av dessa företag som har konkurrensfördelar gentemot någon annan tycker jag är svårt och jag har ändå inte tillräcklig kunskap för att få ut något vettigt av det. ThyssenKrupp är vad jag har noterat en […]

0
Publicerat av:
BORNER

Kort om företaget

KONE är ett av världens ledande företag för tillverkning av (främst) hissar och rulltrappor. KONE har över 40 000 anställda och verksamhet i över 50 länder.

Utsikter

ThyssenKrupp, Otis och Schindler är alla tre stora företag inom samma bransch, också med verksamhet i stort sett hela världen över. Att sia om vilka av dessa företag som har konkurrensfördelar gentemot någon annan tycker jag är svårt och jag har ändå inte tillräcklig kunskap för att få ut något vettigt av det. ThyssenKrupp är vad jag har noterat en jättestor koncern med flera stora grenar annat än tillverkning av hissar och rulltrappor, vilket i mina ögon är en konkurrensnackdel då de inte har något renodlat fokus. Exempelvis har man i dagsläget problem med ett av de förvärvade företagen som just nu tynger ner hela koncernen. Å andra sidan kan sådana situationer skapa bra köplägen.

KONE och dess konkurrenter tävlar om att framstå som det energieffektivaste valet och det är inte bara KONE som finns med på Forbes lista över världens mest innovativa företag. KONE placerar sig dock högst av de fyra uppräknade på 37:e plats. Schindler återfinns på 87:e.

Det jag däremot har fokuserat på i min analys är de globala förutsättningarna för branschen KONE verkar i. Det jag främst tittat på är utvecklingen av jordens åldrande befolkning samt den ökade globaliseringen runtom i världen. Jag har använt mig utav samma applikation som Hans Rosling använde under sin session på Avanza Forum.

Först ut tar vi en titt på jordens åldrande befolkning. Här har jag fokuserat på lite mer utvecklade länder men med stor befolkning. KONE säljer trots allt mest till dessa länder. Bilderna visar hur stor procent av befolkningen i ett land som är över 60 år gamla. Detta sätts i sin tur i relation till medelinkomsten i landet, mest för att få en bra spridning.