11 oktober 2014

Aktiespararna – Kundnytta

Är medlem i Aktiespararna, eller Unga Aktiesparare som det heter, eftersom jag är under 30 år. Kan väl inte säga att jag deltagit vansinnigt mycket i deras kundaktiviteter, endast varit på några analyskvällar när utmärkte Gunther Mårder var förbundsledare. Synd att han slutade där men å andra sidan grattis Nordnet. Nu lär deras kundevenemang öka i kvalitet vilket säkerligen gör att jag kommer börja gå på dem. Måste ju passa på nu när man bor här i stockholmsregionen. Flyttade hit 2012 efter att ha bott 4 år nere i blåshålet […]

0
Publicerat av:
BORNER

Är medlem i Aktiespararna, eller Unga Aktiesparare som det heter, eftersom jag är under 30 år. Kan väl inte säga att jag deltagit vansinnigt mycket i deras kundaktiviteter, endast varit på några analyskvällar när utmärkte Gunther Mårder var förbundsledare. Synd att han slutade där men å andra sidan grattis Nordnet. Nu lär deras kundevenemang öka i kvalitet vilket säkerligen gör att jag kommer börja gå på dem. Måste ju passa på nu när man bor här i stockholmsregionen. Flyttade hit 2012 efter att ha bott 4 år nere i blåshålet Skåne.

Aktiespararna skulle jag skriva om ja. Största anledningen till att jag är med där är nämligen deras medlemstidning, Aktiespararen. Igår hittade gick ett nytt nummer i brevlådan vilket jag ägnat förmiddagen åt att läsa igenom. Jag tror stenhårt på att det viktigaste för att lyckas med sitt aktiesparande är att hela tiden läsa på och ”vidga sina vyer”, hitta aktier och investeringsalternativ ingen annan tänker på eller som väntar på att bli upptäckta. Det är därför jag är en storkonsument av både nyheter, flöden och kommentarer på bland annat Twitter, Börssnack och bloggar. Detta är ställen du kan hitta guldkorn som ingen annan skrivit om ännu.

Aktiespararen är också en sådan tidning. I och med att det förekommer många krönikor gäst-inlägg, annonser och analyser lyckas man ibland snappa upp saker som kan innebära en fördel, kanske inte på en gång men i framtiden. Två saker jag fick upp ögonen för i detta nummer var två för mig okända bolag, Bayport Finance och Mangold AB. Detta är godis i mitt investerarhuvud!

Bayport Finance – Ägs till viss del av Kinnevik och sysslar med mikrolån i mindre utvecklade länder, främst i Afrika. Enligt senaste årsredovisningen gör dem vinst och utlåningen växer i hög takt, även att vi pratar om mikrolån. Jag kommer ihåg att jag någon gång såg ett program av ”Korrespondenterna” på SVT om just mikrolån i utvecklingsländer och hur detta växte lavinartat, framförallt på landsbyggden, långt ifrån tillgången till traditionella banker. Samtidigt som det hjälpte fattiga att starta upp sina småföretag och skapa förutsättningar till bättre ekonomisk standard. Nu är väl denna verksamhet säkert bara en promille av Kinneviks totala innehav men är ändå spännande att följa ifall tillfälle skulle uppstå att själv kunna investera närmare i verksamheten.

Mangold AB – Tydligen en liten fondkommisionär som även är en nätmäklare. Och en billig sådan. Bolaget både gör vinst och delar ut pengar. Bolaget är noterat på First North listan. I och med de enorma vinster som görs inom området finansiella tjänster så håller jag alltid ögonen öppna för nya spännande aktörer som kan utmana våra ”storspelare”.