11 oktober 2014

Aktieköp: TrustBuddy International

dag har jag gjort ett impulsköp till min aktieportfölj. Och med impulsköp menar jag ett köp som är ganska långt ifrån att passera mina egna kriterier vad gäller värdering och finansiell styrka. Återigen är jag på smålistorna och härvar. Vet inte hur det kommer sig att blicken hela tiden dras till dessa, men jag ursäktar mig med att jag är ung och oerfaren. Köpet görs enbart på grund av att jag fallit pladask för denna affärsidé, verksamhet och potential. Bolaget i fråga heter TrustBuddy International och finns listade på First […]

0
Publicerat av:
BORNER

dag har jag gjort ett impulsköp till min aktieportfölj. Och med impulsköp menar jag ett köp som är ganska långt ifrån att passera mina egna kriterier vad gäller värdering och finansiell styrka.

Återigen är jag på smålistorna och härvar. Vet inte hur det kommer sig att blicken hela tiden dras till dessa, men jag ursäktar mig med att jag är ung och oerfaren.

Köpet görs enbart på grund av att jag fallit pladask för denna affärsidé, verksamhet och potential. Bolaget i fråga heter TrustBuddy International och finns listade på First North Stockholm.

Bolaget har enligt mig en fulländad affärsidé. Att fungera som förmedlare av korta lån mellan personer med överskott på pengar och personer utan. Jag som långivare får en, relativt banksparande sett, oöverträffad ränta samtidigt som mina utlånade pengar portioneras ut i många små mikrolån för att dämpa långivarens kreditrisker. Låntagaren får tillgång till, uppenbarligen, välbehövliga snabba pengar med bra villkor. Betalar denna tillbaka inom 14 dagar tjänar varken jag eller TrustBuddy på affären.

Deras internetportal är både ren, snygg och genomarbetad. Varumärket TrustBuddy, och därmed också internetplattformen, torde fungera i de flesta länder vilket ytterligare ökar skalbarheten, speciellt när man vill slå in sig på nya marknader. Bolaget riskerar heller inte ut några egna medel, utan det är jag som långivare som riskerar att råka ut för kreditförluster.

I styrelsen och i ledningen hittar vi personer med stort eget engagemang i bolaget, där VD:n äger aktier i bolaget värda ca 91 miljoner SEK i dagsläget. Även personer i bolagets styrelse äger betydande aktieposter.

Den negativa sidan är att trots att bolaget lyckas öka sina intäkter mellan 2011 och 2012 med en faktor 6 så har även förlusterna ökat, det här är alltså ett bolag som ännu inte gör någon vinst. Idag släpptes kvartalsrapporten för Q2 vilken innebar en rekordtillväxt men också en fortsatt ökande förlust på nedersta raden, vilket ju egentligen är vad det hela handlar om. Det går även att hitta svagheter i balansräkningen där det återfinns stora godwillposter för vilka man alltid skall vara på sin vakt.

Bolaget dök på rapporten idag, och jag passade på att handla in mig på kursen 1,21 kr/aktie. Lade order för ganska exakt 2 500 kr men fick bara igenom transaktioner till ett värde av ca 2 000 kr. Kommer kursen fortsätta gå lite kräftgång kan hända att jag snittar ner mig lite ytterligare men det kommer inte satsas några större summor i detta för bolaget tidiga skede.